Een enkel zaad dieet, is dat wel gezond?

Zaad wordt al zo lang gezien als het standaard dieet voor vogels, dat de meeste mensen denken dat een zaadmengeling en water genoeg is om te overleven, maar niets is minder waar. Vogels hebben véél meer nodig dan enkel zaad om te overleven.

Zaadmengeling

Stel je voor dat je je ganse leven moet overleven op enkel en alleen wit brood en water, waar er af en toe wat vitaminen aan toegevoegd worden. Dat klinkt niet enkel saai, maar is dan ook nog eens enorm ongezond.

Hoe moet jouw beste vriend zich dan wel niet voelen? Elke dag, keer op keer hetzelfde saaie ongezonde eten, dat brengt enorm veel frustraties teweeg.

Wanneer jouw papegaai met zijn eten begint te gooien, wilt hij jou duidelijk maken dat hij er genoeg van heeft.

Wat eten vogels in het wild?

Een wilde papegaai eet wat er op dat moment gedurende een seizoen beschikbaar is. Zaden komen zeker voor in de natuur, maar slechts in een korte periode van het jaar. Papegaaien zijn als het ware geprogrammeerd om zaden te eten in grote hoeveelheden, en dat zo snel mogelijk. Dat komt omdat verse en jonge zaden heel voedzaam zijn en volzitten met calorieën die ze nodig hebben om te vliegen en zich voort te planten.

Het probleem is, dat papegaaien die als huisdier gehouden worden, altijd een grote voorraad aan zaden beschikbaar hebben. Instinctief gaat de papegaai zoveel mogelijk zaad eten, en het andere meer voedzame eten, volledig negeren. Dit leidt ongetwijfeld tot voedingstekorten en gezondheidsproblemen.

Hoeveel zaad mag mijn papegaai eten?

  1. zaden 20%
  2. groenten, fruit, verse kruiden, pellets, insecten,… 80%

Het is makkelijk om jouw papegaai enkel zaden te voeren. Maar evenwichtige, gevarieerde en gezonde voeding maken voor jouw papegaai is zeker niet zo moeilijk. Kijk even rond op deze website en wordt geïnspireerd door onze recepten!

In het wild eten papegaaien gemiddeld 2 keer per dag. ’s Ochtends vroeg en ’s avonds net voor de zon weer onder gaat. Wanneer je op deze tijdstippen gezond voedsel aan jouw papegaai ter beschikking stelt en je mengt er wat zaad onder door, is er een grote kans dat hij er zal van proeven.

Was this post helpful?