Avocado

De vrucht van de avocado is peervormig tot rond, 7 tot soms 20 cm lang en kan tot 2,3 kg wegen. De kleur varieert van groen tot donkerbruin en paars-achtig. De schil van de vrucht is min of meer oneffen of bobbelig. Het zachte, romige, vruchtvlees is groen of geel van kleur en smaakt nootachtig; rijp is het vruchtvlees vrijwel zacht als boter (Wikipedia).

 Giftig

De avocado staat helemaal bovenaan op de lijst van onveilig voedsel voor vogels, ze zijn enorm giftig voor uw papegaai (Let op: ook de schil en de pit zijn giftig voor uw vogel). Wanneer avocado toch gegeten wordt door uw papegaai, manifesteert het zich als een traag werkend gif in zijn lichaam en kan uiteindelijk leiden tot de dood.

Waarom is  avocado giftig?

Avocadobomen en zijn vruchten bevatten de stof persin, een soort vetzuurderivaat. Wanneer vogels voedsel eten waarin persin aanwezig is, kan dat catastrofale gevolgen hebben voor hun gezondheid:

  • moeilijkheden met ademhalen
  • vochtophoping rond het hart, de longen of de lever
  • nierfalen
  • in het ergste geval de dood

Behandeling voor avocado vergiftiging

De eerste vergiftigingsverschijnselen zijn meestal aanwezig binnen 12 uur na de inname van avocado, en na 1 à 2 dagen kan de dood volgen. Er is spijtig genoeg geen tegengif beschikbaar om de avocado vergiftiging te genezen. Wanneer je een vermoeden hebt dat jouw papegaai avocado gegeten heeft, ga dan zo snel mogelijk naar een gespecialiseerde vogelarts! Die zal proberen om de giftige stoffen in het lichaam van uw papegaai te verdunnen met behulp van een intraveneuze behandeling.

Was this post helpful?