Waarom koken voor mijn vogels?

Vele vogels die als huisdier gehouden worden, moeten het spijtig genoeg stellen met een dieet bestaande uit enkel zaden. Vogels hebben echter nood aan een grote variëteit aan voedingsstoffen om te kunnen overleven en die vinden ze niet enkel en alleen in zaden.

De zaadmengelingen die je kan kopen in de winkel bevatten heel veel vet en weinig calcium; vitamine A, D en B-12; ijzer; selenium; en nog vele andere voedingsstoffen die je vogel nodig heeft om gezond te zijn. Enkel jij kan er voor zorgen dat jouw papegaai dagelijks gezonde voeding krijgt, en dat doe je door voor hem te koken!

Een chop, wat is dat?

Een chop bestaat uit een grote variëteit aan voedingsstoffen zoals groenten, fruit, verse kruiden, zaden, noten, insecten en pellets. De enige voorwaarde is dat alle ingrediënten zo fijn mogelijk gesneden worden. Zo maak je het voor jouw papegaai moeilijker om selectief en monotoon te gaan eten.

Jouw papegaai die verlekkerd is op zaden, zal ongewild ook andere ingrediënten opeten terwijl hij op zoek gaat naar deze lekkernij. Dit is de makkelijkste manier om hem kennis te laten maken met andere gezondere voedingsstoffen. Net zoals de mens, is iedere papegaai uniek, dus ook zijn smaken palet. Er zullen ingrediënten zijn die hij graag eet, en andere die hij zonder twijfelen op de grond zal gooien.

Geef het wat tijd, en voor je het weet is jouw papegaai overgeschakeld op een gezond en gevarieerd dieet voor de rest van zijn leven!

Sommige vogels  die als huisdier gehouden worden, zijn van nature uit zaadeters. Ook bij deze vogels kan je af en toe groenten en fruit in het voer verwerken, maar hun voeding moet hoofdzakelijk uit zaden en noten bestaan. Hun spijsverterting kan namelijk verstoord worden wanneer ze te veel groenten en fruit eten. In geval van twijfel, neem je best contact op met jouw dierenarts.

Was this post helpful?