Onveilig of giftig voedsel voor vogels

Vogels die als huisdier gehouden worden, komen in aanraking met heel wat verschillende voedingsstoffen die ze anders in de natuur niet zouden tegenkomen. Die verscheidenheid aan voedingsstoffen zijn een mooie aanvulling voor hun dagelijkse dieet, maar brengen soms ook risico’s met zich mee. Let er steeds op dat je jouw papegaai niet ziek maakt door hem onveilige of giftige voeding te geven, of door één van deze voedingsstoffen te laten rondslingeren in huis. Hou deze voedingsstoffen altijd buiten het bereik van jouw vogels.

De avocado staat helemaal bovenaan op de lijst van onveilig voedsel voor vogels, ze zijn enorm giftig voor uw papegaai. Wanneer avocado toch gegeten wordt door uw papegaai, manifesteert het zich als een traag werkend gif in zijn lichaam en kan uiteindelijk leiden tot de dood.

Look

Look, vooral in zijn rauwe vorm, is niet goed voor de gezondheid van vogels. Wanneer uw papegaai bij toeval toch look gegeten heeft, is er zeker geen reden tot paniek.

Champignons

Champignons (en paddestoelen in het algemeen) kunnen mogelijks slecht zijn voor de gezondheid van vogels. Wanneer uw papegaai bij toeval toch champignon gegeten heeft, is er zeker geen reden tot paniek.

Ui

Uien bevatten zwavelverbindingen die, wanneer ze opgegeten worden door een vogel, kunnen overgaan naar giftige disulfiden en als gevolg leiden tot gezondheidsproblemen.

Rabarber

Rabarber kan de gezondheid van uw vogel schaden. Dat geldt voor alle onderdelen van plant, maar vooral de bladeren zijn heel slecht voor de gezondheid van uw papegaai.