Champignons

De champignon (Agaricus bisporus) is een schimmel uit de familie Agaricaceae. De eetbare paddenstoel Agaricus bisporus is in Nederland en België sinds de jaren 70 volledig ingeburgerd onder de naam champignon, het Franse woord voor paddenstoel. De naam champignon is afgeleid van het Latijnse campinio dat klokje betekent. In de Franse taal refereert champignon naar paddenstoelen in het algemeen en wordt de Agaricus bisporus aangeduid als ‘champignon de Paris’ (Wikipedia).

Onveilig voedsel

Champignons (en paddestoelen in het algemeen) kunnen mogelijks slecht zijn voor de gezondheid van vogels. Wanneer uw papegaai bij toeval toch champignon gegeten heeft, is er zeker geen reden tot paniek. Het risico op gezondheidsproblemen komt enkel voor bij vogels waarbij champignons regelmatig verwerkt worden in het dagelijkse dieet.

Het is dus aangeraden om champignons niet te verwerken in de voeding van uw vogels. Door hun lage voedingswaarde zijn ze trouwens ook geen meerwaarde voor de gezondheid van uw vogels.

Waarom zijn champignons onveilig voor vogels?

Champignons zijn paddestoelen, en net als alle andere paddestoelen, is dit een schimmel. Als algemene regel kan je stellen dat paddestoelen die niet giftig zijn voor de mens ook niet giftig zijn voor vogels, en visa versa. Wanneer een vogel toch paddenstoelen eet, kan dat mogelijks spijsverteringsproblemen en leverfalen veroorzaken. Giftige paddestoelen kunnen uiteraard de dood tot gevolg hebben.

Was this post helpful?