Look

Look (Allium) is een plantengeslacht in de Lookfamilie (Alliaceae) met wereldwijd bijna 700 soorten. Het zijn meerjarige bolgewassen, variërend in hoogte van 10 cm tot 1,5 m.  De planten komen hoofdzakelijk voor in gematigde streken van het noordelijk halfrond, met uitzonderingen in Chili, Brazilië en tropisch Afrika. In het geslacht zijn belangrijke culinaire kruiden als ui, knoflook, prei en bieslook opgenomen. De sterke uiengeur is karakteristiek voor het hele geslacht (Wikipedia).

Onveilig voedsel

Look, vooral in zijn rauwe vorm, is niet goed voor de gezondheid van vogels. Wanneer uw papegaai bij toeval toch look gegeten heeft, is er zeker geen reden tot paniek. Het risico op gezondheidsproblemen komt enkel voor bij vogels waarbij look regelmatig verwerkt wordt in het dagelijkse dieet.

Waarom is look onveilig voor vogels?

Look bevat net zoals ui zwavelverbindingen die, wanneer ze opgegeten worden door een vogel, kunnen overgaan naar giftige disulfiden en als gevolg leiden tot gezondheidsproblemen:

  • spijsverteringsproblemen, zoals overgeven en diarree
  • irritatie in de bek, slokdarm en krop
  • zweren

Wanneer een vogel grote hoeveelheden look eet, kan dat leiden tot bloedarmoede (Hemolytische anemie), gevolgd door ademhalingsproblemen en kan uiteindelijk de dood als gevolg hebben.

Was this post helpful?