Rabarber

Rabarber (Rheum rhabarbarum) is een plant uit de duizendknoopfamilie. De plant wordt gekweekt vanwege zijn eetbare delen. Rabarber staat al meer dan 5000 jaar bij de mens in de belangstelling, in het begin echter alleen als geneesmiddel. De plant heeft dikke bladstelen en grote bladeren. Er zijn rassen met rode stelen en met groene stelen (Wikipedia).

Onveilig voedsel

Rabarber kan de gezondheid van uw vogel schaden. Dat geldt voor alle onderdelen van plant, maar vooral de bladeren zijn heel slecht voor de gezondheid van uw papegaai.

Waarom is rabarber onveilig?

Rabarber bevat grote hoeveelheden oxalaat, een stof die er voor zorgt dat de calciumabsorptie in het lichaam van een vogel daalt. Calcium is enorm belangrijk voor de gezondheid van een vogel, zeker in periodes wanneer ze broeds zijn en mogelijks eieren kunnen leggen.

Is rabarber giftig?

Neen, uw papegaai zal niet ziek worden of sterven door het eten van rabarber. Bij het samenstellen van het dieet van uw papegaai, moet u er op letten dat je niet te veel groenten gebruikt die oxalaat bevatten, zoals rabarber. Wanneer uw papegaai zijn dieet vooral bestaat uit groenten die oxalaat bevatten; is de kans groot dat er een tekort aan calcium zal ontstaan en er gezondheidsproblemen de kop zullen opsteken.

Sommige bronnen beweren dat na het koken van rabarber, de hoeveelheid oxalaat daalt naar een aanvaardbare hoeveelheid waardoor de plant toch veilig zou zijn om te eten. Andere bronnen beweren dan weer van niet. Momenteel is er nog geen pasklaar antwoord op de vraag of we deze plant op de lijst van veilig voedsel kunnen plaatsen. Het is dus aanbevolen om deze plant niet in het voer te verwerken voor uw vogels.

Was this post helpful?