Ui

De naam ui (Allium cepa, ook wel ajuin of juin genoemd in Zuid-Nederland en Vlaanderen, en siepel in Noord-Nederland) wordt meestal gebruikt voor Allium cepa, ook de tuinui genoemd. Het is een plant uit de lookfamilie, Alliaceae. Het is een groente. Uien hebben een sterke smaak en geur, die verminderen bij verhitting. Ze hebben in het algemeen een papierachtig buitenste vel over een gelaagde kern. Ze worden wereldwijd gebruikt in de keuken en bestaan in allerlei vormen en kleuren (Wikipedia).

Onveilig voedsel

Ui (of ajuin), vooral in zijn rauwe vorm, is niet goed voor de gezondheid van vogels. Wanneer uw papegaai bij toeval toch ui gegeten heeft, is er zeker geen reden tot paniek. Het risico op gezondheidsproblemen komt enkel voor bij vogels waarbij ui regelmatig verwerkt wordt in het dagelijkse dieet. Sommige bronnen beweren dat een gekookte ui minder (of niet) schadelijk is voor de gezondheid van vogels, maar aangeraden is om ui toch niet te verwerken in de voeding van uw vogels.

Waarom is ui onveilig voor vogels?

Uien bevatten zwavelverbindingen die, wanneer ze opgegeten worden door een vogel, kunnen overgaan naar giftige disulfiden en als gevolg leiden tot gezondheidsproblemen:

  • spijsverteringsproblemen, zoals overgeven en diarree
  • irritatie in de bek, slokdarm en krop
  • zweren

Wanneer een vogel grote hoeveelheden ui eet, kan dat leiden tot bloedarmoede (Hemolytische anemie), gevolgd door ademhalingsproblemen en kan uiteindelijk de dood als gevolg hebben.

Was this post helpful?