Vele vogels die als huisdier gehouden worden, moeten het spijtig genoeg stellen met een dieet bestaande uit enkel zaden. Vogels hebben echter nood aan een grote variëteit aan voedingsstoffen om te kunnen overleven, en die vinden ze niet in enkel en alleen zaad. De zaadmengelingen die je kan kopen in de winkel, bevatten veel vet en weinig calcium; vitamine A, D en B-12; ijzer; selenium; en nog vele andere voedingsstoffen die je vogel nodig heeft om gezond te blijven.

In het dagelijkse leven ben ik een software ontwikkelaar bij In the Pocket, een digital product studio. Daarnaast ben ik de trotse eigenaar van 2 valkparkieten en een galah kaketoe. Het is mijn dagelijkse missie om hun leven bij ons thuis hier zo aangenaam en gelukkig mogelijk te maken. Iedereen die ervaring heeft met deze fantastische dieren, weet dat dit niet van zelfsprekend is. Ze zijn heel intelligent maar complex, dat maakt het er zeker niet makkelijker op.

Ik ben van mening dat een groot deel van hun geluk start bij een evenwichtige, gevarieerde en gezonde voeding. Laat dat net het onderdeel zijn waar vele baasjes het enorm moeilijk mee hebben.

IMG_20170407_154830

Gezonde voeding bereiden voor vogels

Uit persoonlijke ervaring heb ik geleerd dat het bereiden van gezonde voeding een enorm positieve invloed kan hebben op de algemene gezondheid van een papegaai. Een chop bestaat uit een grote variëteit aan voedingsstoffen, zoals groenten; fruit; verse kruiden; zaden; noten; pellets; noem maar op. De enige vereiste is dat alle ingrediënten zo fijn mogelijk gesneden zijn, zo verklein je al de kans dat je papegaai selectief gaat eten.

Omdat alles ook goed aan elkaar plakt, zorgt dit ervoor dat een papegaai die enkel verlekkerd is op zaden, ongewild ook andere ingrediënten opeet. Dit is een goede manier om jouw papegaai kennis te laten maken met andere voedingsstoffen. Net zoals de mens, is iedere papegaai uniek, dus ook zijn smaken palet. Er zullen ingrediënten zijn die hij graag eet, en andere die hij met veel plezier op de grond zal gooien.

Geef het wat tijd, en voor je het weet is jouw vogel overgeschakeld naar een gezond en gevarieerd dieet voor de rest van zijn leven!

Op deze website kan je een grote variëteit aan recepten van chops terugvinden die geschikt zijn voor iedere papegaai! Verder gaan we ook dieper in op de voor- en nadelen ieder ingrediënt, welke vitaminen ze bevatten en hoe je ze zo smaakvol mogelijk kan presenteren.

Indien je nog vragen of opmerkingen hebt, aarzel dan niet om mij te contacteren.

Sommige vogels  die als huisdier gehouden worden, zijn van nature uit zaadeters. Ook bij deze vogels kan je af en toe groenten en fruit in het voer verwerken, maar hun voeding moet hoofdzakelijk uit zaden en noten bestaan. Hun spijsverterting kan namelijk verstoord worden wanneer ze te veel groenten en fruit eten. In geval van twijfel, neem je best contact op met jouw dierenarts.