Carbelicious

Koolhydraten zijn leveranciers van energie en zijn daarom het belangrijkste voedingsbestanddeel van vele dieren die in het wild leven. Koolhydraten kunnen het beste gegeten worden in de vorm van voedingsmiddelen waarvan is aangetoond dat ze gezond zijn en ook andere gezonde voedingsstoffen bevatten.

Dit recept valt ongetwijfeld in de smaak bij uw papegaai. De vele graansoorten in dit recept, die boordevol koolhydraten zitten, klinken voor vogels als muziek in de oren. Het geeft hen enorm veel energie en smaken daar bovenop nog eens heel lekker! Dit recept bevat ook spinazie, rammenas en rapen (vitamine B); maar is eigenlijk voor eigen interpretatie vatbaar. Voeg dus gerust nog andere ingrediënten toe die in de smaak vallen bij jouw papegaai.

Vitaminen en mineralen

Deze chop zit daarbij nog eens boordevol vitamine A, B1, B2, B6, B11, B12 en C; en mineralen zoals calcium, ijzer, magnesium, kalium, natrium, fosfor, koper en zink.

Te veel van het goede…

Sommige vogels, zoals de rosé kaketoe, hebben de aanleg om snel overgewicht te hebben. Zoals met alle goede dingen in het leven, geldt ook bij dit recept: geef met mate. Dit recept mag niet de basis vormen voor het algemene dieet van uw papegaai.

Voorbereiding

Dit recept vraagt wel wat voorbereiding omdat de cranberry beans en de kikkererwten eerst een nacht moeten weken in water vooraleer je ze kan verwerken in het voer van jouw vogels. Laat ook de mungbonen een aantal uur weken. Door de ontkieming van deze bonen verhogen de voedingswaarden enorm!

Spelt zonder zemel laat je best ook een uurtje in water weken vooraleer ze te koken (opgelet: spelt mét zemel heeft een langere weektijd nodig van ongeveer 24 uur).

Was this post helpful?

Recept

Ingrediënten

  • Rammenas
  • Raap (knolraap of meiraap)
  • Spinazie bladeren
  • Kikkererwten
  • Quinoa
  • Bulgur
  • Volkoren rijst
  • Spelt
  • Adukibonen
  • Cranberry beans (of iets gelijkaardig, zoals witte / rode kidney beans)
  • Groene linzen
  • Mungbonen
  • Chiazaad (dient dagvers op de chop gestrooid te worden)

Bereiding

  1. Kook de volkoren rijst en quinoa 8 minuten samen in 1 pot.
  2. Kook het spelt 18 minuten.
  3. Alle andere ingrediënten die gekookt moeten worden (kikkererwten, bulgur, adukibonen cranberry beans, groene linzen en mungbonen) mogen samen in 1 grote pot 30 minuten gekookt worden.
  4. Spoel de spinazie grondig met water.
  5. Ontdoe de rammenas en rapen van hun schil, die gaan we niet gebruiken in dit recept. Verwijder ook het groene deel (de stengel) van deze ingrediënten.
  6. Snij alle koude ingrediënten in fijne stukjes. Breng al deze fijngesneden stukjes samen in een grote mengkom.
  7. Wanneer de kooktijd verlopen is, haal dan alle kookpotten van het vuur en giet het kookwater weg. Laat de inhoud volledig afkoelen alvorens ze te mengen met de koude ingrediënten.
  8. Wanneer de gekookte ingrediënten afgekoeld zijn, meng deze dan ook onder de andere ingrediënten.

Bewaren van deze chop

Nu rest je enkel nog de chop te verdelen in dagporties en ze in de diepvriezer te bewaren. Indien je chiazaad gekocht hebt voor dit recept, strooi je dit best iedere dag vers op de portie die je uit je diepvriezer haalt.