Chile de loro

Een chili voor vogels, gebaseerd op het welbekende Chili con carne. Het gerecht stamt oorspronkelijk uit het grensgebied tussen Mexico en de Verenigde Staten. Voor zover gedocumenteerd werd de chilischotel voor het eerst gegeten door het Amerikaanse leger, ergens in de 19e eeuw in Texas (Wikipedia).

Vogels verschillen op etensvlak eigenlijk niet zoveel van ons, ze houden van mooi en appetijtelijk eten. Bied je ze een mooi bord eten aan, met mooie kleuren en uitgesproken smaken, dan is de kans heel groot dat ze er ook werkelijk van zullen eten. De groene, rode, gele en oranje kleuren in dit recept zijn enorm aantrekkelijk voor vogels. Ze zijn een indicatie voor lekker, vers en voedzaam voedsel; iets waar ze in de natuur dagelijks naar op zoek gaan.

Vitaminen en mineralen

Deze chop zit daarbij nog eens boordevol vitamine A, B1, B2, B6, B11, B12 en C; bèta caroteen; en mineralen zoals calcium, ijzer, magnesium, kalium, natrium, fosfor, koper en zink.

Voorbereiding

Dit recept vraagt wel wat voorbereiding omdat de cranberry beans eerst een nacht moeten weken in water vooraleer je ze kan verwerken in het voer van jouw vogels.

Was this post helpful?

Recept

Ingrediënten

 • Mais (of voorgekookte mais, maar let op voor ongezonde additieven zoals zout)
 • Rode parika
 • Groene paprika
 • Oranje paprika
 • Rode pepers
 • Koriander
 • Zwarte rijst (kan ook witte of bruine rijst zijn)
 • Sperziebonen
 • Cranberry beans (of iets gelijkaardig, zoals witte / rode kidney beans)
 • Wortelen
 • Wortelloof
 • Erwten
 • Zoete aardappel

Bereiding

 1. Kook de zwarte rijst ongeveer 30 à 35 minuten (of zoals aangegeven op de verpakking, maar trek daar gerust een aantal minuten van af zodat de rijst nog een klein beetje knapperig is).
 2. Kook de Cranberry beans (of een alternatief) zoals aangegeven op de verpakking. Gedroogde bonen kunnen ook op voorhand een nacht in water geweekt worden, waardoor de kooktijd ingekort wordt.
 3. Snij het wortelloof van de wortels en spoel het een aantal keer met water.
 4. Spoel alle overige ingrediënten grondig met water.
 5. Als je gebruik maakt van verse erwten, haal ze uit de peultjes en spoel ze nog eens goed met water. We gebruiken enkel de erwten in dit recept, de peultjes mogen bij het afval.
 6. Indien nodig, schil de wortelen zodat er geen vuil terecht komt in de afgewerkte chop.
 7. Ontdoe de zoete aardappelen van hun schil, deze gaan we niet gebruiken in deze chop.
 8. Kook de mais 8 à 10 minuten (je kan ook voorgekookte mais kopen).
 9. Kook de zoete aardappelen ongeveer 15 minuten, tot ze beetgaar zijn.
 10. Verwijder alle stengels van de sperziebonen en kook de bonen ongeveer 8 tot 10 minuten. (opgelet: ongekookte bonen zijn schadelijk zijn voor de gezondheid van uw vogels!)
 11. Kook de erwten 5 à 6 minuten. (opgelet: ongekookte erwten kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van uw vogels!)
 12. Verwijder het groene deel (de stengel) van alle pepers en paprika's. De zaden mogen wel opgegeten worden.
 13. Wanneer de kooktijd verlopen is, haal dan alle kookpotten van het vuur en giet het kookwater weg. Laat de inhoud volledig afkoelen alvorens ze te mengen met de koude ingrediënten.
 14. Snij alle overige koude ingrediënten in fijne stukjes. Breng al deze fijngesneden stukjes samen in een grote mengkom.
 15. Wanneer de mais afgekoeld is, haal dan alle maiskorrels van de kolf en meng die onder de andere ingrediënten.
 16. Wanneer de gekookte ingrediënten afgekoeld zijn, meng deze dan ook onder de andere ingrediënten.

Bewaren van deze chop

Nu rest je enkel nog de chop te verdelen in dagporties en ze in de diepvriezer te bewaren. Het wortelloof en de koriander durven nogal snel te bederven wanneer die na het invriezen, ontdooid worden. Je kan ze dus ook gewoon in de koelkast bewaren en elke dag vers versnijden en onder de ontdooide portie vermengen.