Khin khao

Het Thaise woord voor eten is ‘khin khao’ ofwel ‘rijst eten’. De Thaise keuken is pittig, kleurrijk, exotisch en vooral superlekker: ze prikkelt je smaakpapillen met zijn vele pepers en verse kruiden.

Als er iets is waar vogels van houden, dan zijn het wel opvallende kleuren en uitgesproken smaken. De Thaise keuken als inspiratie gebruiken voor een chop, is dus helemaal niet zo ver gezocht. Een combinatie van verse, frisse, pikante en opvallende ingrediënten, zorgen voor een ware smaak -en kleurexplosie!

Vitaminen en mineralen

Deze chop zit daarbij nog eens boordevol vitamine A, B1, B2, B6, B11, B12 en C; bèta caroteen; en mineralen zoals calcium, ijzer, magnesium, kalium, natrium, fosfor, koper en zink.

Recept

Ingrediënten

  • Courgetten
  • Paksoi
  • Broccoli
  • Spinazie
  • Paarse wortelen
  • Wortelen
  • Wortelloof
  • Rammenas
  • Rode pepers
  • Sperziebonen
  • Zoete aardappel
  • Gember
  • Koriander
  • Bruine rijst

Bereiding

  1. Kook de bruine rijst 18 minuten (of zoals aangegeven op de verpakking, maar trek daar gerust een aantal minuten van af zodat de rijst nog een klein beetje knapperig is).
  2. Snij het wortelloof van de wortels en spoel het een aantal keer met water.
  3. Spoel alle overige ingrediënten grondig met water.
  4. Ontdoe de gember, rammenas en zoete aardappelen van hun schil, deze gaan we niet gebruiken in deze chop.
  5. Indien nodig, schil de wortelen zodat er geen vuil terecht komt in de afgewerkte chop.
  6. Kook de zoete aardappelen ongeveer 15 minuten, tot ze beetgaar zijn.
  7. Maak de broccoliroosjes los van de stam. De stam van de broccoli kan ook gebruikt worden, maar bevat minder vitaminen. (tip: gooi de blaadjes die aan de broccoli hangen niet weg, ze bevatten tot 4 maal meer vitamine A als in de broccoli zelf)
  8. Kook de broccoliroosjes 3 à 4 minuten. Het is belangrijk om de broccoli niet te lang te koken, er gaan dan namelijk heel wat gezonde stoffen verloren. (broccoli kan ook rauw gegeten worden)
  9. Verwijder alle stengels van de sperziebonen en kook de bonen ongeveer 8 tot 10 minuten. (opgelet: ongekookte bonen zijn schadelijk zijn voor de gezondheid van uw vogels!)
  10. Snij de onderkant van de paksoi, deze gaan we niet verwerken in deze chop.
  11. Verwijder het groene deel (de stengel) van alle pepers, de zaden mogen opgegeten worden.
  12. Wanneer de kooktijd verlopen is, haal dan alle kookpotten van het vuur en giet het kookwater weg. Laat de inhoud volledig afkoelen alvorens ze te mengen met de koude ingrediënten.
  13. Snij alle overige koude ingrediënten in fijne stukjes. Breng al deze fijngesneden stukjes samen in een grote mengkom.
  14. Wanneer de gekookte ingrediënten afgekoeld zijn, meng deze dan ook onder de andere ingrediënten.

Bewaren van deze chop

Nu rest je enkel nog de chop te verdelen in dagporties en ze in de diepvriezer te bewaren. Het wortelloof en de koriander durven nogal snel te bederven wanneer die na het invriezen, ontdooid worden. Je kan ze dus ook gewoon in de koelkast bewaren en elke dag vers versnijden en onder de ontdooide portie vermengen.