Pepper, Spice and everything nice

Dit is een overheerlijk recept waarbij gebruik gemaakt wordt van de meest verse, kwalitatieve en gezonde ingrediënten waar mijn vogels dol op zijn. Een combinatie van lekkere uitgesproken smaken en een opvallend kleurenpalet, maken dit recept onweerstaanbaar voor alle vogels!

Na enkele jaren vogels als huisdier te hebben gehouden, ben ik degene die perfect weet wat ze graag eten. Met die gedachte in het achterhoofd, stelde ik dit overheerlijke recept samen. Deze chop zit boordevol lekkere granen, verschillende soorten pepers en kruiden; maar is verder voor eigen interpretatie vatbaar. Voeg gerust andere ingrediënten toe waarvan je weet dat jouw pagegaai er gek op is.

Voorbereiding

Dit recept vraagt wel wat voorbereiding omdat de cranberry beans eerst een nacht moeten weken in water vooraleer je ze kan verwerken in het voer van jouw vogels. Laat ook de mungbonen een aantal uur weken. Door de ontkieming van deze bonen worden de voedingswaarden verhoogd.

Vitaminen en mineralen

Deze chop zit daarbij nog eens boordevol vitamine A, B1, B2, B6, B11, B12C en , K; bèta caroteen; en mineralen zoals calcium, ijzer, magnesium, kalium, natrium, fosfor, koper en zink.

Was this post helpful?

Recept

Ingrediënten

 • Rode paprika's
 • Groene paprika's
 • Gele paprika's
 • Puntpaprika's
 • Rode pepers (of pepers met andere kleuren)
 • Cranberry beans (of iets gelijkaardig, zoals witte / rode kidney beans)
 • Mungbonen
 • Broccoli
 • Erwten
 • Rode biet
 • Rode rijst
 • Tarwekorrels
 • Koriander

Method

 1. Kook de rode rijst ongeveer 30 à 35 minuten (of zoals aangegeven op de verpakking, maar trek daar gerust een aantal minuten van af zodat de rijst nog een klein beetje knapperig is).
 2. Kook de Cranberry beans (of een alternatief) zoals aangegeven op de verpakking. Gedroogde bonen kunnen ook op voorhand een nacht in water geweekt worden, waardoor de kooktijd ingekort wordt.
 3. Kook de mungbonen 20 à 30 minuten (of zoals aangegeven op de verpakking, maar trek daar gerust een aantal minuten van af, zo blijven ze knapperig).
 4. Kook de Tarwekorrels 8 minuten (of zoals aangegeven op de verpakking, maar trek daar gerust een aantal minuten van af, zo blijven ze knapperig).
 5. Spoel alle overige ingrediënten grondig met water.
 6. Ontdoe de rode biet van zijn schil, die gaan we niet gebruiken in deze chop.
 7. Als je gebruik maakt van verse erwten, haal ze uit de peultjes en spoel ze nog eens goed met water. We gebruiken enkel de erwten in dit recept, de peultjes mogen bij het afval.
 8. Kook de erwten 5 à 6 minuten. (opgelet: ongekookte erwten kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van uw vogels!)
 9. Maak de broccoliroosjes los van de stam. De stam van de broccoli kan ook gebruikt worden, maar bevat minder vitaminen. (tip: gooi de blaadjes die aan de broccoli hangen niet weg, ze bevatten tot 4 maal meer vitamine A als in de broccoli zelf)
 10. Kook de broccoliroosjes 3 à 4 minuten. Het is belangrijk om de broccoli niet te lang te koken, er gaan dan namelijk heel wat gezonde stoffen verloren. (broccoli kan ook rauw gegeten worden)
 11. Verwijder het groene deel (de stengel) van alle pepers en paprika's. De zaden mogen wel opgegeten worden.
 12. Wanneer de kooktijd verlopen is, haal dan alle kookpotten van het vuur en giet het kookwater weg. Laat de inhoud volledig afkoelen alvorens ze te mengen met de koude ingrediënten.
 13. Snij alle overige koude ingrediënten in fijne stukjes. Breng al deze fijngesneden stukjes samen in een grote mengkom.
 14. Wanneer de gekookte ingrediënten afgekoeld zijn, meng deze dan ook onder de andere ingrediënten.

Bewaren van deze chop

Nu rest je enkel nog de chop te verdelen in dagporties en ze in de diepvriezer te bewaren.