Spring

De winter loopt stilletjes aan op zijn einde en de lente maakt zijn intrede. Het is tijd om opnieuw wat kleur in ons leven te brengen. Laten we deze kleuren samenbrengen in een lekkere lente chop, boordevol met vitaminen en mineralen, een boost voor de gezondheid van onze vogels.

Wanneer vogels in de natuur op zoek gaan naar voedsel, zoeken ze vanuit de lucht naar opvallende kleuren. Kleuren zoals groen, geel, oranje en rood; wijzen op vers en lekker voedsel, daar kunnen ze niet aan weerstaan. Deze chop voldoet helemaal aan dat kleurenpallet en zit daarbij nog eens boordevol vitamine A, B1, B2, B6, B11, B12 en C; bèta caroteen; en mineralen zoals calcium, ijzer, magnesium, kalium, natrium, fosfor, koper en zink.

Was this post helpful?

Recept

Ingrediënten

  • Spruiten
  • Spinazie
  • Radijzen
  • Radijsloof
  • Courgette
  • Wortelen
  • Wortelloof
  • Rode paprika
  • Rode pepers
  • Groene pepers
  • Peultjes
  • Appel
  • Munt
  • Peterselie
  • Bruine rijst
  • Tarwekorrels (zoals Ebly)
  • Quinoa

Bereiding

  1. Kook de bruine rijst 18 minuten (of zoals aangegeven op de verpakking, maar trek daar een aantal minuten van af zodat de rijst nog een klein beetje knapperig is).
  2. Kook de Tarwekorrels en Quinoa 8 minuten samen in dezelfde pot (of zoals aangegeven op de verpakking, maar trek hier ook gerust een aantal minuten van af).
  3. Snij het groen van de radijzen en spoel het een aantal keer met water.
  4. Snij het wortelloof van de wortels en spoel het een aantal keer met water.
  5. Spoel alle overige ingrediënten grondig met water.
  6. Kook de spruitjes en peultjes 10 minuten in dezelfde pot, ook hier geldt dat ze niet slap gekookt mogen worden. Ze mogen gerust nog een beetje krokant zijn.
  7. Indien nodig, schil de wortelen zodat er geen vuil terecht komt in de afgewerkte chop.
  8. Schil de appels want die bevatten veel sporen van pesticiden (behalve als het gaat over appels die niet besproeid zijn) en haal alle pitjes er uit (deze zijn giftig!).
  9. Verwijder het groene deel (de stengel) van alle paprika's en pepers, de zaden mogen opgegeten worden.
  10. Wanneer de kooktijd verlopen is, haal dan alle kookpotten van het vuur en giet het kookwater weg. Laat de inhoud volledig afkoelen alvorens ze te mengen met de koude ingrediënten.
  11. Snij alle overige koude ingrediënten in fijne stukjes. Breng al deze fijngesneden stukjes samen in een grote mengkom.
  12. Wanneer de gekookte ingrediënten afgekoeld zijn, meng deze dan ook onder de andere ingrediënten.

Bewaren van deze chop

Nu rest je enkel nog de chop te verdelen in dagporties en ze in de diepvriezer te bewaren.Het wortelloof en de verse kruiden durven nogal snel te bederven wanneer ze na het invriezen, ontdooid worden. Je kan ze dus ook gewoon in de koelkast bewaren en elke dag vers versnijden en onder de ontdooide portie vermengen.