Broccoli

Broccoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. cymosa) is een groente die verwant is aan bloemkool. Van broccoli worden de nog gesloten bloemknoppen gegeten (in sommige streken in Italië echter ook de bladeren), van bloemkool zijn dat de aanlegsels van de bloemknoppen (bloemknopprimordia). Van de groenten bevat broccoli de meeste glucosinolaten. Het woord broccoli is het meervoud van het Italiaanse woord ‘broccolo’. Broccolo betekent “de bloeiende top van een kool” (Wikipedia).

Broccoli is één van de gezondste groenten die er zijn, sommigen noemen het zelf een superfood. Het is enorm voedzaam en zit boordevol vitaminen, zoals vitamine C, A, K, B6; foliumzuur; en mineralen zoals ijzer, kalium, calcium en magnesium.

Broccoli mag rauw, gestoomd of gekookt gegeten worden; maar doe dat zonder zout of andere additieven te gebruiken. Vergeet de broccoli ook niet grondig te wassen vooraleer je ze verwerkt in de voeding voor jouw vogels.

De blaadjes van broccoli zijn enorm gezond, ze bevatten tot 4 maal meer vitamine A als in de broccoli zelf. Gooi ze dus niet weg! - Tip

Voedingswaarde per 100 g

  • Energie (kcal): 33
  • Vet: 0,4 g
    • Verzadigd: 0g
    • Meervoudig onverzadigd: 0 g
    • Enkelvoudig onverzadigd: 0 g
  • Natrium: 33 mg
  • Kalium: 316 mg
  • Koolhydraten: 7 g
    • Voedingsvezels: 2,6 g
    • Suikers: 1,7 g
  • Eiwitten: 2,8 g

Vitaminen en mineralen per 100 g

  • Vitamine A: 623 IU
  • Vitamine B6: 0,175 mg
  • Vitamine C: 89,2 mg
  • Vitamine E: 0,78 mg
  • Vitamine K: 101,6 µg
  • Calcium: 47 mg
  • Magnesium: 21 mg
  • Fosfor: 66 mg
  • Kalium: 316 mg
  • Natrium: 33 mg
  • Ijzer: 0,73 mg
  • Zink: 0,41 mg
  • Bèta-caroteen: 361 µg

Meer gedetailleerde informatie over de voedingswaarden kan je hier terugvinden.

Was this post helpful?