Wortelloof

Sommige delen van groenten die wij beschouwen als afval, zijn eigenlijk ook eetbaar en net zo gezond als de groente zelf. Dat geldt bijvoorbeeld voor het frisse groene loof van de wortel. Het is een groot misverstand dat wortelloof niet eetbaar zou zijn, het is zelf heel goed voor de gezondheid van onze vogels.

Wortelloof zit boordevol chlorofyl, eiwitten, vezels, mineralen en vitaminen waaronder calcium, kalium, vitamine C en K. Het is een misverstand dat wortelloof giftig zou zijn, omdat ze alkaloïden bevatten. Alle groene bladgroenten, zoals spinazie en boerenkool, bevatten een kleine hoeveelheid alkaloïden. Dit zijn chemische bestanddelen, die onderdeel zijn van het afweermechanisme van een plant. Alkaloïden zijn aanwezig in het meeste voedsel en ze zijn niet giftig, tenzij je er grote hoeveelheden van eet. De alkaloïden in wortelloof zijn onder andere daucine en pyrrolidine.

Bereiding

Snij het loof van de wortel en was het enkele keren met proper water, zodat al het zand en andere onzuiverheden verwijderd worden.

Wortelloof kan zowel rauw, gekookt als gestoomd in het voer van uw vogels verwerkt worden. Zorg er steeds voor dat je tijdens het kookproces weinig of geen additieven gebruikt. Zout, peper en vetstoffen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van uw vogels.

De voorkeur wordt echter gegeven aan rauw wortelloof, omdat tijdens het kookproces belangrijke voedingsstoffen verloren kunnen gaan. Daarbovenop zorgt de “crunch” van het rauwe loof voor een extra uitdaging voor jouw bijtgrage vogels.

Wortelen die niet biologisch geteeld zijn, kunnen restanten van pesticiden bevatten. Het loof kan dus schadelijk zijn voor de gezondheid van uw vogels.

Was this post helpful?