Peterselie

Peterselie (Petroselinum crispum) is een tweejarige, winterharde, kruidachtige plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae) (Wikipedia).

Peterselie wordt vaak gebruikt in de keuken om onze gerechten mee op te fleuren, maar het is meer dan enkel maar garnering. In peterselie zitten vele vitamines, waaronder vitamine A, B, en C; het bevat ook veel ijzer en kalium. Het kruid is bloedzuiverend, eetlustopwekkend en kalmerend.

Er zijn drie soorten peterselie:

  • Krulpeterselie met gekroesde blaadjes
  • Bladpeterselie of platte peterselie heeft gladde bladeren en heeft door een hoger watergehalte en een hoger gehalte aan etherische oliën (in hoofdzaak apiol) een fijnere smaak dan krulpeterselie.
  • Van wortelpeterselie wordt de penwortel gegeten. Van krulpeterselie en bladpeterselie is de wortel niet eetbaar.

Peterselie mag rauw gegeten worden en vereist geen verdere bereiding. Vergeet de peterselie wel niet grondig te wassen vooraleer je ze verwerkt in de voeding voor jouw vogels.

Ondanks vele mythes op het internet die beweren dat peterselie giftig is voor vogels, is het zeker veilig om peterselie aan jouw vogels te voeren. Omdat peterselie oxalaat en essentiële oliën bevat, bevat, is het wel aangeraden om in kleine porties te serveren. Te veel essentiële oliën kunnen het slijmvlies in de krop of het spijsverteringskanaal irriteren. Vogels die op dagelijkse basis grote hoeveelheden peterselie eten, kunnen daardoor gezondheidsproblemen krijgen.

Voedingswaarde per 100 g

  • Energie (kcal): 36
  • Vet: 0,8 g
  • Natrium: 56 mg
  • Kalium: 554 mg
  • Koolhydraten: 6 g
    • Voedingsvezels: 3,3 g
    • Suikers: 0,9 g
  • Eiwitten: 3 g

Vitaminen en mineralen per 100 g

  • Vitamine A: 8.424… IU
  • Vitamine B6: 0,1 mg
  • Vitamine C: 133 mg
  • Calcium: 138 mg
  • Magnesium: 50 mg
  • Fosfor: 58 mg
  • Kalium: 554 mg
  • Natrium: 56 mg
  • Ijzer: 6,2 mg
  • Zink: 1,07 mg

 

Meer gedetailleerde informatie over de voedingswaarden kan je hier terugvinden.

Was this post helpful?