Sperziebonen

De sperzieboon – ook wel prinsessenboon, slaboon, herenboon of breekboon genoemd – is een peulvrucht. De sperzieboon behoort tot de boon (Phaseolus vulgaris). Oorspronkelijk is de sperzieboon afkomstig uit Zuid-Amerika. De naam is afgeleid van `aspergieboontjes’ (Wikipedia).

De sperzieboon, die behoort tot de peulvruchten, is heel gezond en rijk aan vezels. Ze bevat vitamine A, B, C, E en K; alsook vele mineralen zoals mangaan, molybdeen, magnesium, kalium, ijzer, fosfor, calcium en koper.

Bonen kunnen gestoomd of gekookt (zonder zout!) in het voer van uw vogels verwerkt worden. Belangrijk om daarbij te vermelden is dat bonen en andere peulvruchten, lectinen bevatten. Het bekendst zijn de lectines van plantaardige oorsprong, bijvoorbeeld het fytohemagglutinine uit rauwe bonen. Lectinen zijn schadelijk zijn voor de gezondheid van uw vogels. Lectinen in peulvruchten worden na 10 à 15 minuten koken onschadelijk gemaakt.

Voedingswaarde per 100 g

  • Energie (kcal): 30
  • Vet: 0,1 g
    • Verzadigd: 0 g
    • Meervoudig onverzadigd: 0,1 g
    • Enkelvoudig onverzadigd: 0 g
  • Natrium: 6 mg
  • Kalium: 209 mg
  • Koolhydraten: 7 g
    • Voedingsvezels: 3,4 g
    • Suikers: 3,27 g
  • Eiwitten: 1,8 g

Vitaminen en mineralen per 100 g

  • Vitamine A: 108 IU
  • Vitamine B6: 0,074 mg
  • Vitamine C: 16,3 mg
  • Vitamine E: 0,41 mg
  • Vitamine K: 43,2 µg
  • Calcium: 37 mg
  • Magnesium: 25 mg
  • Fosfor: 38 mg
  • Kalium: 209 mg
  • Natrium: 6 mg
  • Ijzer: 1,04 mg
  • Zink: 0,24 mg
  • Mangaan: 0,214 mg
  • Koper: 0,069 mg

Meer gedetailleerde informatie over de voedingswaarden kan je hier terugvinden.